Vive la Chandeleur!Faites sauter les cr?pes!

Με αφορμή τη ''Γιορτή της Κρέπας'' που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία, οι μαθητές των τάξεων ΣΤ'1 και ΣΤ'2 του σχολείου μας δοκίμασαν τις δεξιότητές τους στη μαγειρική τέχνη και γεύθηκαν τις γαστρονομικές τους δημιουργίες στα πλαίσια του μαθήματος της Γαλλικής Γλώσσας.


Η γιορτή της κρέπας ή αλλιώς ''La Chandeleur'' που εορτάζεται 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα συνδεόταν κατα τη Ρωμαική εποχή με το Θεό Πάνα. Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πιστοί έβγαιναν στους δρόμους της Ρώμης κρατώντας πυρσούς. Αργότερα, η χριστιανική παράδοση ταυτίζει τη μέρα αυτή με την Υπαπαντή του Χριστού (υποδοχή του νεογέννητου Χριστού στο ναό) κατα τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί οργανώνουν λιτανείες, ανάβουν κεριά (Chandeleur>chandelle=κερί) και λαμπάδες τα οποία θα έπρεπε να μεταφέρουν στα σπίτια τους αναμμένα ώστε να εξασφαλίσουν υγεία και μακροζωία. 

Σύμφωνα πάλι με το λαϊκό μύθο εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Επιπλέον, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί και ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, πριν αυτή περάσει τελετουργικά από όλη την οικογένεια και καταλήξει στο δωμάτιο, σε ντουλάπι του οποίου θα φυλαγόταν μέχρι την επόμενη χρονιά. Κρατούσαν έτσι, ό,τι απέμενε από την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να δώσουν το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά...

Όπως και να'χει πάντως, οι μικροί chef φόρεσαν τα τρίχρωμα καπέλα τους, μυήθηκαν στα μυστικά της κρέπας και απόλαυσαν ένα μάθημα γαλλικών διαφορετικό, απ'όλα τ'άλλα...!