Επίσκεψη της ΣΤ τάξης σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και στο κέντρο βιομάζας

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης περιγράφουν τις εντυπώσεις τους σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις 28/03/2017:

Πριν λίγες μέρες επισκεφθήκαμε με το σχολείο μου τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γλαύκου στην Πάτρα. Ο σταθμός του Γλαύκου φτιάχτηκε το 1922. Παράγει το φως με την ενέργεια του νερού που έρχεται με σωλήνες από ένα φράγμα που έχει φτιαχτεί ψηλά στο βουνό. Πέφτει με ορμή και γυρίζει τους υδροστρόβιλους. Παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που συγκεντρώνεται σε υποσταθμό της ΔΕΗ.

Επίσης επισκεφτήκαμε και το Κέντρο Ενεργειακής Πληροφόρησης  για τη βιομάζα. Εκεί προσφέρεται εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις στη ζωή μας και το φυσικό περιβάλλον. Επίσης παρουσιάζονται θέματα που αφορούν στη βιομάζα και την ενεργειακή αξιοποίηση και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσα στο κτήριο του κέντρου υπάρχουν προϊόντα ξυλώδους βιομάζας όπως πέλετ. Επίσης, υπάρχει ηλεκτρονικός εξοπλισμός για ηλεκτρονικά παιχνίδια ενεργειακού και περιβαλλοντικού αντικειμένου. Περάσαμε όμορφα.  (Σ.Σ)

?αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως αυτό το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ήταν το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα. ?από το κέντρο βιομάζας μάθαμε πολλά πράγματα όπως για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη βιομάζα κ.α. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόση ενέργεια σπαταλά ο άνθρωπος καθημερινά.      (Κ.Κ)

?.στο μουσείο του υδροηλεκτρικού εργοστασίου θαυμάσαμε μια μηχανή που κατασκευάστηκε το 1933 αλλά και άλλα σημαντικά εκθέματα. ?Στο κέντρο βιομάζας μια πολύ ευγενική υπάλληλος μας ενημέρωσε για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τα καυσαέρια. Μας εξήγησε τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις του οι οποίες θα είναι καταστροφικές αν συνεχίσουμε να μολύνουμε το περιβάλλον. Επίσης μάθαμε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και χρημάτων. Τέλος συζητήσαμε για το πρόγραμμα του τηγανέλαιου και πώς μετατρέπεται σε ατόφιο πετρέλαιο.  (Α.Λ.)

?στη μονάδα ενημέρωσης για τη βιομάζα στο Μονοδένδρι μάθαμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πώς να το αντιμετωπίσουμε για να μην καταντήσουμε τη Γη μια απέραντι έρημο. Αργότερα μιλήσαμε  για τις ανανεώσιμες  και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σωστή διαχείρισή τους. Μετά είδαμε πώς από το τηγανέλαιο μπορεί να γίνει πετρέλαιο.  (Μπ. Γ.)

?στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γλαύκου μάθαμε πώς το νερό μπορεί να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και τα στάδια από τα οποία περνάει. Μάθαμε επίσης ότι αυτό ήταν το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που λειτούργησε στην Ελλάδα. ??Στο κέντρο βιομάζας κύριο θέμα ήταν η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι τρόποι με τους οποίους την αντιμετωπίζουμε. Εμένα περισσότερη εντύπωση μου έκανε η εικόνα με τη γη η οποία είχε καιρό να ποτιστεί και το χώμα είχε σκάσει από τη ζέστη.  (Β. Δ.)

?ένας κύριος μας μίλησε  αρχικά για τη σχέση του εργοστασίου με τα υπόλοιπα της Ελλάδας, για τα στάδια που περνάει το νερό μέσα από το γιγάντιο σωλήνα πάνω στο βουνό και τέλος πού καταλήγει.  Ύστερα μπήκαμε στο εργοστάσιο για δούμε από κοντά τα μηχανήματα. Στην αρχή μου φάνηκαν πολύ περίεργα αλλά μετά τα κατάλαβα?(Κ. Μ.)

?στο μουσείο του υδροηλεκτρικού  εργοστασίου  είδαμε πώς ήταν παλιά τα μηχανήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας?. Στο κέντρο βιομάζας είδαμε τι θα γίνει στον κόσμο από την έλλειψη νερού. Θυμηθήκαμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και  γνωρίσαμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (Α. Π.)

?Ένα από τα εντυπωσιακά πράγματα είδαμε στο εργοστάσιο του Γλαύκου ήταν μια μακέτα της περιοχής. Αργότερα πήγαμε στο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα. Εκεί μια κυρία μας μίλησε για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωστή των διαφόρων πηγών ενέργειας, έτσι ώστε να μην καταναλώνουμε άσκοπα τις μη ανανεώσιμες πηγές. (Π.Τ.)

?.ο υπεύθυνος του εργοστασίου μας εξήγησε πώς η ροή του νερού δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα και είδαμε το χώρο, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα του εργοστασίου. Στο τέλος αυτής της επίσκεψης γράψαμε τις εντυπώσεις μας στο βιβλίο επισκεπτών και προς μεγάλη μου έκπληξη σε ένα από αυτά τα βιβλία είχε υπογράψει ο Βασιλιάς Γεώργιος? ..στο κέντρο βιομάζας μας εξήγησαν πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να προστατέψουμε το περιβάλλον από τη ρύπανση των καυσαερίων χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας?. Στο τέλος αυτής της εκπαιδευτικής εκδρομής έλαβα πολλές γνώσεις και πληροφορίες για το πώς να χρησιμοποιούμε τα αγαθά της φύσης προς δικός μας όφελος αλλά και του περιβάλλοντος? (Π. Α.)

?στο Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα μιλήσαμε για τις πηγές ενέργειας που μερικές από αυτές είναι φιλικές στο περιβάλλον ενώ άλλες το βλάπτουν. Εγώ από αυτήν την εκδρομή έμαθα πώς να κάνω διάφορες πράξεις που να είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ήταν πολύ ωραία! (Π. Π.)

?.Στο εργοστάσιο του Γλαύκου μας περίμενε ένας συμπαθής κύριος, ο κύριος Βασίλης, που μας εξήγησε πώς περνάει το νερό μέσα από μηχανήματα πέφτοντας από μεγάλο ύψος και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα που έρχεται στα σπίτια μας. Αργότερα στο μουσείο είδαμε πολλές παλιές μηχανές? Στο Κέντρο Βιομάζας η κυρία που συναντήσαμε μας μίλησε για το περιβάλλον και ότι πρέπει να το προσέχουμε. Τέλος γυρίσαμε στο σχολείο και συζητήσαμε με τους συμμαθητές μου για το πόσο ωραία εκδρομή ήταν. (Β. Χ.)

?στο κέντρο βιομάζας στο Μονοδένδρι  μιας κυρίας μας εξήγησε ότι μετά από λίγα χρόνια στη γη η θερμοκρασία θα ανέβει και θα έχουμε πολλά προβλήματα αν συνεχίσουμε να ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα με καυσαέρια. Μας μίλησε για τις ανανεώσιμε πηγές ενέργειας που δεν κάνουν κακό στο περιβάλλον?. (Λ. Σ.)

?στο Κέντρο Βιομάζας μας μίλησε μια κυρία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ώστε να μην χειροτερεύσει, για την εξοικονόμηση νερού και για άλλα ωραία πράγματα. (Ι. Τ.)

?στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γλαύκου συναντήσαμε έναν κύριο που μας ξενάγησε. Μας είπε πώς το νερό που πέφτει από ψηλά από το φράγμα γυρίζει τον υδροστρόβιλο και περιστρέφεται, ύστερα και αυτός με τη σειρά του περιστρέφει τον μόνιμο μαγνήτη της γεννήτριας και έτσι παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.  Αργότερα πήγαμε στο μουσείο όπου είδαμε πολλά μηχανήματα. Στο μουσείο αυτό που με συγκλόνισε ήταν μια μακέτα. Πάνω σε αυτήν είχαν αναπαραστήσει το τοπίο. Έδειχνε διάφορα μικρά σπίτια, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το βουνό που έσκαψαν για να φτιάξουν τη σήραγγα για να περνά το νερό. Επίσης έδειχνε τον ποταμό Γλαύκο. Αυτή η αναπαράσταση σίγουρα θα ήταν δύσκολη για να τη φτιάξουν ?. Το τοπίο έξω ήταν επιβλητικό! Καταπράσινο, γεμάτο από διαφόρων ειδών δέντρα.  Έτσι το βουνό έμοιαζε πολύχρωμο. .. Μακάρι να μπορούσα να ζήσω εκεί για πάντα! (Α. Μπ.)

?.στο κέντρο βιομάζας στο Μονοδένδρι μια κυρία μας μίλησε για το πώς χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι την ενέργεια παλιά και πώς σήμερα. Μας εξήγησε ποιες είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ποιες όχι. Ακόμα μιλήσαμε για την ξηρασία στην Αφρική και πως πάρα πολλά παιδιά πεθαίνουν από την έλλειψη του νερού. Μου άρεσε αυτή η εκδρομή γιατί έμαθα χρήσιμα πράγματα που δεν ήξερα μέχρι τώρα. (Μπ. Σ.)