Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στο Κάστρο της Πάτρας και στο Αρχαίο Ωδείο

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017. Επιτέλους, ο καιρός αυτή τη φορά μας έκανε τη χάρη και η επίσκεψή μας στο Κάστρο της Πάτρας και στο Αρχαίο Ωδείο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί! Η επιλογή να επισκεφτούμε αυτούς τους χώρους, σχετίζεται τόσο με την επιθυμία μας να γνωρίσουμε καλύτερα τα μνημεία της πόλης μας όσο και με την σύνδεσή της με τη βυζαντινή ιστορία που διδασκόμαστε φέτος. Συνοδοί μας ήταν οι δασκάλες μας κ. Αλεξάνδρα Τσολάκη και Καλλιόπη Παπαγεωργίου καθώς και η γυμνάστριά μας κ. Μαρία Δημητρακοπούλου.

Όταν φτάσαμε, μας υποδέχθηκαν οι φύλακες του κάστρου και η υπεύθυνη του προγράμματος που παρακολουθήσαμε, κ. Ειρήνη Μαγκανιώτη. Χωριστήκαμε σε δυο μεγάλες ομάδες και παρακολουθήσαμε εναλλάξ ένα βίντεο σχετικά με την ιστορία του κάστρου και ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαμε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Το κάστρο της Πάτραςχτίστηκε κατά το δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα, επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης. Βρίσκεται σε ένα χαμηλό λόφο του Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή. Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο. Κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 551 με υλικά προχριστιανικών οικοδομημάτων για την άμυνα της περιοχής και των κατοίκων της.

Στο διάλειμμα των δράσεων παίξαμε, εξερευνήσαμε το χώρο και απολαύσαμε τη θέα της πόλης μας μια ηλιόλουστη μέρα από ψηλά!

Συνεχίσαμε την περιήγησή μας περνώντας από την εκκλησία του Παντοκράτορος και καταλήγοντας στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας. Επρόκειτο για ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο.Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου.

Περιηγηθήκαμε στο χώρο, καθίσαμε στις κερκίδες, ανεβήκαμε στη σκηνή, θαυμάσαμε την ακουστικότητα και την αρχιτεκτονική του. Εκεί τέλειωσε η περιήγησή μας στα σημαντικά αυτά μνημεία της πόλης μας?Επιστροφή στο σχολείο!