Επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη Πατρών και στο Μουσείο Τύπου

Την Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου οι μαθητές της ΣΤ τάξης επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών και το Μουσείο Τύπου. 

Η  Δημοτική βιβλιοθήκη φιλοξενεί μία μεγάλη συλλογή βιβλίων  (πάνω από 200.000). Κατά την ξενάγηση, που πραγματοποιήθηκε από τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, είδαμε  πώς ταξινομούνται όλα αυτά τα βιβλία ώστε να μπορούμε εύκολα να τα βρούμε.  Μάθαμε πώς μπορεί κάποιος να δανειστεί βιβλία και να γίνει μέλος. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το τμήμα ανάγνωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Εκεί, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι υπολογιστές όπου μπορούν να διαβάσουν βιβλία άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.

Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο ισόγειο, στο παιδικό τμήμα, όπου είχαμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το θέμα των δικαιωμάτων των παιδιών. Είδαμε ένα σχετικό βίντεο, συζητήσαμε πάνω σε αυτό και μετά χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και φτιάξαμε μία αφίσα με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.

 

Page1 Medium

 

Στο ίδιο κτίριο με τη βιβλιοθήκη βρίσκεται και η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών. Εκεί φιλοξενούνταν μία έκθεση ζωγραφικής και είχαμε την ευκαιρία πριν φύγουμε να δούμε ωραίους πίνακες.

Η επίσκεψή μας συνεχίστηκε στο Μουσείο Τύπου. Εκεί, φυλάσσονται πολλά παλιά περιοδικά, εφημερίδες και σημαντικά χειρόγραφα. Η κυρία Κατερίνα, με τον ευχάριστο χαρακτήρα της,  μας ξενάγησε στο χώρο. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε ένα χειρόγραφο του Κολοκοτρώνη, το επίσημο έγγραφο  από την Γ? Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας του 1827 αλλά και μια εφημερίδα που τυπώνονταν στο Μεσολόγγι «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» από τον καιρό της Επανάστασης. Είδαμε την ιστορία του ελληνικού έθνους να ξαναζωντανεύει και ήταν πολύ συγκινητικό.

Πριν γυρίσουμε στο σχολείο κάναμε μία στάση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Στο προαύλιο της εκκλησίας φάγαμε το κολατσιό μας, ξεκουραστήκαμε και προσκυνήσαμε την Τίμια Κάρα και το σταυρό του Αγίου.

Ήταν μια ευχάριστη εκδρομή και γνωρίσαμε καινούργια πράγματα.

Page2Medium