Διαδραστικός κινηματογράφος

Την Τρίτη 7/2/2017, οι μαθητές του σχολείου ανα δύο τάξεις παρακολούθησαν ταινίες διαδραστικου κινηματογράφου έχοντας την ευκαιρία να αποφασίσουν οι ίδιοι για την εξέλιξη της ιστορίας μεσα απο ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα:

 Οι μαθητές της Α' και Β' τάξης παρακολούθησαν την ταινία διαδραστικού κινηματογράφου με τίτλο «Μαθαίνω να αγαπώ τον άνθρωπο». Για πρώτη φορά συμμετείχαν στην πλοκή και στην εξέλιξη του έργου κατακτώντας με παιγνιώδη τρόπο βασικές γνώσεις για τις διαχρονικές, ανθρώπινες αξίες όπως αυτή της αγάπης προς τον συνάθρωπο.

Οι μαθητές των Γ΄ - Δ΄ τάξεων παρακολούθησαν το διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο : «Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία της Ελλάδας». Με τη βοήθειά του πλοηγήθηκαν σε εθνικά αρχαιολογικά μνημεία εξέχουσας σημασίας και ομορφιάς, τα οποία σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη της UNESCOπου συνυπέγραψε η χώρα μας το 1981 αποτελούν πλέον  χώρους παγκόσμιας κληρονομιάς. Επιπλέον στοχεύοντας στην καλλιέργεια της ιστοριογνωσίας, οι μαθητές ? μαθήτριες συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε διαγωνισμό ιστορικών γνώσεων.

Ο διαδραστικός κινηματογράφος μέσα από τα μάτια των μαθητών της Δ' τάξης:

"Πριν από λίγες μέρες στο σχολείο ήρθε ένας διαδραστικός κινηματογράφος . Είδαμε μια ταινία για την Αρχαία Ελλάδα. Τον  στήσανε και ανεβήκαμε επάνω. Μας εξήγησαν ότι στο διαδραστικό κινηματογράφο θα συμμετέχουμε κι εμείς με κάτι μικρά τηλεχειριστήρια. Στη συνέχεια άρχισε η ταινία και μας έκανε ερωτήσεις και πατάγαμε έναν από τους αριθμούς. Στο τέλος βγήκαν κάποιοι νικητές και πήραν ένα δώρο. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που ήρθανε και θέλω να ξανάρθουν."                                                    

Ν.Α. Δ1

"Την Τρίτη 7 Φεβρουάριου, τις 2 τελευταίες ώρες η Τρίτη και η Τετάρτη τάξη παρακολούθησαν μια ταινία με θέμα την Αρχαία Ελλάδα. Μετά μας έκαναν κάποιες ερωτήσεις και όποιος θα απαντούσε τις πιο πολλές ερωτήσεις θα του έδιναν ένα μεγάλο δώρο !!!!!!"

Ν.Κ. Δ1 

"Σήμερα παρακολουθήσαμε ένα όμορφο βίντεο. Ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνουμε επανάληψη με έναν διασκεδαστικό τρόπο. Θυμηθήκαμε, αλλά και μάθαμε πράγματα. Μάλιστα πέντε ομάδες μαθητών που συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς θα μπουν σε κλήρωση για να διεκδικήσουν κάποιο αναμνηστικό δώρο. Όλοι διασκεδάσαμε αλλά και μάθαμε. Ήταν υπέροχα! Ευχαριστούμε τις κυρίες που μας εξήγησαν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετείχαμε!"

Μ.Ο.  Δ2

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και  συμμετοχή οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία, στο πλαίσιο του «διαδραστικού κινηματογράφου» που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Με κεντρικό μήνυμα « Η γη ανήκει σε όλα τα παιδιά του κόσμου ? Λέμε όχι στο ρατσισμό», που έχει άμεση σχέση με το πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιεί η Ε΄ τάξη, μια παρέα παιδιών που ζουν στην Ελλάδα αλλά κατάγονται από διαφορετικές χώρες,  κάνουν «μυστικές» συναντήσεις προκειμένου να συμβάλλουν κι αυτά, όπως και παιδιά από άλλα μέρη της γης, στη μείωση του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι μαθητές, με τη χρήση τηλεχειριστηρίου, επέλεγαν κάθε φορά το πεδίο που τους ενδιέφερε ανάμεσα στις θεματικές ενότητες: γυαλιά- ρομπότ- μουσική γη- μάσκες και μέσα από αυτές έπαιρναν πληροφορία για το πώς ο αθλητισμός, ο κινηματογράφος, η τεχνολογία, η μουσική συμβάλλουν στη μείωση του ρατσισμού, καθώς πρόβαλλαν τις ικανότητες και τα ταλέντα των ανθρώπων, ανεξαρτήτου φυλής, γλώσσας, θρησκείας, κοινωνικής ομάδας.

Η εμφάνιση στην οθόνη, του ολυμπιονίκη της άρσης βαρών, Πύρρου Δήμα, της καταξιωμένης ηθοποιού Θέμιδας Μπαζάκα, του μουσικού Νίβο και ενός ρομπότ που λειτουργούσε με ενέργεια που προκύπτει από τη θετική σκέψη του ανθρώπου για τον συνάνθρωπο, έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα σε αυτή την ταινία. Στο τέλος, βραβεύτηκαν οι μαθητές που απαντούσαν, μέσω του τηλεχειριστηρίου, ταχύτερα και σωστά στις ερωτήσεις που παρεμβάλλονταν κατά την προβολή.

Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, ως δράση, με ένα πολύ ουσιώδες μήνυμα: «όχι στον ρατσισμό!»