Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

αφίσα

Η   Παγκόσμια  Ημέρα  Παιδικού  Βιβλίου  καθιερώθηκε  από  τη  Διεθνή  Οργάνωση  Βιβλίων  για  τη  Νεότητα  το  1966 και  γιορτάζεται στις  2  Απριλίου, τη  μέρα  που  γεννήθηκε  ο Δανός  παραμυθάς  Χανς  Κρίστιαν Άντερσεν.

Με  αφορμή  τον  εορτασμό  της  Παγκόσμιας  Ημέρας  του  Παιδικού  Βιβλίου    διοργανώσαμε  Έκθεση  - γιορτή  Βιβλίου  από  τις  30  Μαρτίου  έως  3  Απριλίου  στο  χώρο  του  σχολείου και  συνεχίστηκε  μετά  τις  διακοπές  του  Πάσχα  για  μία  εβδομάδα  ακόμα  με  μεγάλη  επιτυχία. Είχαμε  την  ευκαιρία  να  βρεθούμε  σ?έναν  ιδιαίτερο  χώρο  που  ετοιμάσαμε ,να  ταξιδέψουμε μικροί  και  μεγάλοι  στο  μαγικό  κόσμο του  βιβλίου.

SDC17763 Small SDC17761 Small

Όλοι  οι  μαθητές  επισκέφτηκαν  την  έκθεση  με  τη  συνοδεία των  δασκάλων  τους  να  διαβάσουν  τίτλους βιβλίων και  αποσπάσματα κειμένων ,να  γνωρίσουν  νέους  συγγραφείς ,να  ξεφυλλίσουν και  να  διαλέξουν τα  αγαπημένα  τους  βιβλία για  να  τα  διαβάσουν  στις  διακοπές  του  Πάσχα  και  όχι  μόνο.

Παράλληλα  την  έκθεση  επισκέφτηκαν  με  τη  συνοδεία  των  νηπιαγωγών και  των  γονέων  τους  μαθητές  από  το  Ολοήμερο  Νηπιαγωγείο  της  περιοχής.P4230656 Small

Εκείνες  τις  ημέρες  βρέθηκε  κοντά  μας  η  αφηγήτρια  και  συγγραφέας  Γεωργία  Καρκάνη και  αφηγήθηκε  λαϊκά  παραμύθια. Με  τα  παραμύθια  κινεί  τη  φαντασία, αφυπνίζει  την περιέργεια  και δημιουργεί  εικόνες στους  μαθητές  μας.

SDC17783 Small SDC17768 Small

Επίσκεψη γνωστής συγγραφέα στο σχολείο μας.

Την Παρασκευή 24 Απριλίου επισκέφτηκε το σχολείο μας, στα πλαίσια του προγράμματος  Αγωγής Υγείας που αφορά στα «Δικαιώματα των παιδιών» και των δράσεων της Φιλαναγνωσίας, η γνωστή Πατρινή συγγραφέας παιδικών βιβλίων, κ. Άννα Δενδρινού.

 Την υποδεχτήκαμε με πολύ μεγάλη χαρά στο προαύλιο του σχολείου μας, κάτω από το στέγαστρο? Την ενθουσίασε ο χώρος, που ήταν κοντά στη θάλασσα και ακούγαμε τους ήχους των πουλιών και μυρίζαμε τα άνθη της πορτοκαλιάς!

CAM01663 Small CAM01652 1 Small

 Μας  μίλησε για το πώς αποφάσισε να γράψει το πρώτο της βιβλίο που είχε τις ρίζες του στα παιδικά της χρόνια. Συνολικά έχει γράψει 7 παιδικά βιβλία και συνεχίζει? Κάποια από αυτά έχουν παιχτεί και στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας.

 Η κ. Δενδρινού,μας παρουσίασε το παιδικό παραμύθι « Και ήταν ένα όνειρο», που μιλούσε για ένα παιδί που χωρίς να ακούει, λάτρευε τη μουσική και παρουσίαζε το ταξίδι του στο όνειρο μέσα από τον κόσμο της μουσικής, με τη συμμετοχή και της φύσης.. Συμμετείχαμε και μεις στην παρουσίαση, κάνοντας ήχους ή κινήσεις που συνόδευαν το παραμύθι και  συζητήσαμε γι΄αυτό.

 Στο τέλος, λέγοντας κάποιοι από μας σκόρπιες λέξεις, τις συνδέαμε και φτιάξαμε σιγά σιγά το δικό μας παραμύθι. Κάποιοι συμμαθητές μου ανέλαβαν να το γράψουν και να προσπαθήσουν να το εικονογραφήσουν.

 Ήταν πολύ ωραία εμπειρία η παρουσία της  συγγραφέα στο σχολείο μας και θα ήθελα να έρθουν κι άλλοι συγγραφείς να μιλήσουν για το έργο τους.

 Αλέξανδρος Μυλωνάς ? Ε2

CAM01668 Small

           

           Στις 24-4-2015 δόθηκε η τιμή στο σχολείο μας να φιλοξενήσουμε μία σπουδαία συγγραφέα, την Άννα Δενδρινού.  Μαζί της συζητήσαμε για το βιβλίο της που προηγουμένως διαβάσαμε, με ονομασία: ?Και ήταν, λέει, ένα όνειρο...?.  Επίσης μας έκανε αναπαράσταση μερικές σκηνές από το βιβλίο της.  Μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε κάποιο μουσικοκινητικό παιχνίδι και στο τέλος με τη βοήθειά της δημιουργήσαμε  ένα δικό μας παραμύθι.  Μου άρεσε πολύ το βιβλίο της μα και η συνάντησή μας.  Θα ήθελα να ξαναέρθει και να διαβάσουμε κι ένα άλλο παραμύθι της.

Πένη Γιώτη   Ε1