Επίσκεψη της Ε΄ τάξης στο Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, η Ε΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης Βιομάζας, που βρίσκεται στη «γειτονιά» μας, στο Μονοδένδρι Πατρών.

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου των Φυσικών Επιστημών, στην ενότητα «ενέργεια». Στόχος αυτής της δράσης ήταν η ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τη χρήση μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, όπως είναι η βιομάζα.

Η βιοενέργεια είναι μια μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που προέρχεται από την ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών υλικών βιολογικής προέλευσης. Τα οργανικά, αυτά, υλικά ονομάζονται γενικά βιομάζα και βιοαέριο.

Ως βιοενέργεια ορίζεται η χημική ενέργεια που αποθηκεύεται σε φυτά και ζώα ή στα απόβλητα που αυτά παράγουν. Κατά τη διάρκεια διαδικασιών μετατροπής όπως η καύση, η βιομάζα απελευθερώνει την ενέργειά της, υπό τη μορφή θερμότητας ενώ παράγεται διοξείδιο του άνθρακα που έρχεται να αντικαταστήσει το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούνταν όσο το φυτό αναπτυσσόταν.

Οι εφαρμογές της βιοενέργειας είναι εξαιρετικά ποικίλες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή θέρμανσης, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα καύσιμα οχημάτων. Η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα (π.χ. με την καύση ξύλων για θέρμανση και μαγείρεμα) ή έμμεσα, αν τη μετατρέψουμε σε υγρό ή αέριο καύσιμο (π.χ. αιθανόλη από καλλιέργειες ζαχαρότευτλων ή βιοαέριο από ζωικά απόβλητα).

Οι Επισκέπτες μας

1.png5.png9.png6.png6.png3.png
Σήμερα:23
Αυτόν τον μήνα:23
Συνολικά:159663