Μια βροχερή μέρα στο Παναχαικό

   Η εκδρομή στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Παναχαικού Όρους   στη θέση Πουρναρόκαστρο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη 16 Μαίου για την Δ' τάξη ξεκίνησε με θετική διάθεση αλλά χωρίς  σύμμαχο τον καλό  καιρό. Από νωρίς είχαν κάνει την εμφάνιση τους τα σύννεφα, αλλά δεν μας ανησύχησαν. Καθώς πλησιάζαμε όμως στον προορισμό μας, άρχισε να ψιχαλίζει.

    Στο Κέντρο μας υποδέχτηκε ο υπεύθυνος, ο  οποίος μας ενημέρωσε για τη μορφολογία του εδάφους της περιοχής, την προέλευση των ονομάτων των κορυφών του Παναχαικού  Όρους, τα πετρώματα, τις πηγές από τις οποίες υδρεύεται η ευρύτερη περιοχή των Πατρών. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να τα δουν όλα αυτά από μια μακέτα αλλά να αγγίξουν και να παρατηρήσουν πετρώματα της περιοχής. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της όλης παρουσίασης ήταν η αναφορά στη χλωρίδα και στην πανίδα του Παναχαικού Όρους. Μέσα  από πρωτότυπο, πληροφοριακό, οπτικοακουστικό υλικό οι μαθητές πληροφορήθηκαν για την βιοποικιλότητα της περιοχής - ενδημικά και μη φυτά, για τα είδη των ζώων και των  πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή  αλλά και αυτά που κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Η περιοχή έχει αναδειχθεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

  Στη συνέχεια του προγράμματος ακολουθήσαμε  δυο  μονοπάτια  στην περιοχή: ανάβαση στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και τη διαδρομή ως τις πηγές του Διακονιάρη. Ευτυχώς ο καιρός μας επέτρεψε να απολαύσουμε το υπέροχο τοπίο.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κ. Κώστα Κωνσταντακόπουλο για την υπέροχη ξενάγηση.