Ταξίδι στο χρόνο? με το νερό

Με αφορμή του εορτασμό της παγκόσμιας μέρες του νερού στις 22 Μαρτίου οι μαθητές της Δ1 τάξης  του σχολείου μας  συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  "Οι δρόμοι του νερού στο Αστικό τοπίο". Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και ξενάγηση στο Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό υδραγωγείο στην περιοχή της Αρόης.

 Το πρόγραμμα μας ξεκίνησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, όπου οι μαθητές με την αρχαιολόγο  ξεναγήθηκαν στην αίθουσα δημόσιου βίου της ρωμαϊκής εποχής. Σε αυτήν κυριαρχούν ευρήματα της πόλης μας που σχετίζονται με το σύστημα ύδρευσης της εποχής όπως  τα πηγάδια, οι σωληνώσεις, τα λουτρά, τα νυμφαία του 2ου αιώνα μ.Χ.   Στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο στο οποίο  έμαθαν αναλυτικά  για το υδραγωγείο, τον τρόπο με τον οποίο μετέφεραν το νερό οι Ρωμαίοι από τις πηγές του Διακονιάρη ( Περιοχή Ρωμανού ) στο Κάστρο της πόλης και από εκεί σε όλη την πόλη, τα σπίτια και τα δημόσια λουτρά, Βαλανεία ( χώροι κοινωνικών συναναστροφών και πολιτιστικής έκφρασης ) και τα Νυμφαία ( χώροι αφιερωμένοι στις νύμφες Ναιάδες) . Με ένα σύστημα υπόγειων και υπέργειων σωληνώσεων το νερό συγκεντρωνόταν στη δεξαμενή του Κάστρου και στη συνέχεια διοχετευόταν με πήλινους ή ακόμα και μολύβδινους σωλήνες στην πόλη.  Την εποχή εκείνη κατασκευάστηκε το   σημαντικό αυτό  τεχνικό έργο το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, τμήμα του οποίου αποκαλύφθηκαν  σχετικά πρόσφατα.

 Ακόμα πιο ενδιαφέρον  ήταν το δεύτερο βίντεο, στο οποίο είδαν πως ανακαλύφθηκε στα έργα για τη διάνοιξη της Μικρής Περιμετρικής στην κοιλάδα της Αρόης ένα τμήμα υδραγωγείου μεταβυζαντινής εποχής. Το μεσαιωνικό αυτό υδραγωγείο ύψους 4,15 μ αποτελείτο από 4 ημικυκλικές καμάρες πάνω στις οποίες υπήρχε ανοιχτός υδραύλακας. Αυτό το τόσο σημαντικό εύρημα καταλάμβανε εύρος του υπό κατασκευή δρόμου . Για το λόγο αυτό έγινε μεταφορά  του , κοντά στο ήδη υπάρχον Ρωμαϊκό. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν πως έγινε η μεταφορά αυτή του μνημείου, η οποία ήταν τεχνολογικά   εντυπωσιακή .

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ρωμαϊκού και Μεσαιωνικού υδραγωγείου και είδαμε από κοντά όλα αυτά που ακούσαμε . Επιπλέον με τη ξενάγηση της αρχαιολόγου του χώρου τα παιδιά έμαθαν ακόμα περισσότερα πράγματα και πήραν απαντήσεις σε όλες τους τις απορίες .

Μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά !!! Η Πάτρα μέσα από τους αιώνες ?έως  το σήμερα.

Η μαθήτρια Ε. περιγράφει τις εντυπώσεις της:

"Μου άρεσε πάρα πολύ η επίσκεψη στο μουσείο και ειδικά τα βίντεο που είδαμε για τα δύο υδραγωγεία της Πάτρας. Εντυπωσιάστηκα όμως πάρα πολύ όταν τα είδαμε από κοντά και έπιασα τα τούβλα και τις πέτρες, που είχε χτιστεί το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Μου άρεσε που είδα και τη ρωγμή που είχε κοπεί το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο για να μεταφερθεί αλλού ώτσε να μην εμποδίζει την περιμετρική των Πατρών που φτιάχνεται. Δροσερά ήταν και τα πορτοκάλια που φάγαμε στο τέλος!"

Ευχαριστούμε πολύ  τις υπεύθυνες για την ξενάγηση και την ενημέρωση .