«Εκλέγειν και εκλέγεσθαι» για την Ε΄τάξη

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του σύγχρονου σχολείου είναι η δημιουργία πολιτών με ελεύθερη και δημοκρατική σκέψη, με σεβασμό στη δημοκρατία και τα ιδεώδη της. «Το σχολείο του σήμερα» επιδιώκει οι μαθητές του να γίνουν αυριανοί πολίτες που θα εκφράζουν την άποψή τους και θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους σεβόμενοι τον συνάνθρωπο και ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις τους. Το σχολείο είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά δεν παίρνουν μόνο γνώσεις, αλλά και εμπειρίες ζωής χρήσιμες για την εξέλιξή τους. Τη δημοκρατία, δεν την ανακαλύπτουμε όταν γινόμαστε ενήλικες, αλλά τη συναντάμε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της οικογένειας και αργότερα στο σχολείο.

Η καλλιέργεια του ενεργού πολίτη, επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό μέσα από την οργάνωση και εκλογή του μαθητικού συμβουλίου και τη συμμετοχική στάση των μαθητών σε θέματα της σχολικής ζωής. Έχοντας υπόψη μας τα προαναφερθέντα πραγματοποιήσαμε και φέτος την εκλογή του μαθητικού συμβουλίου του Ε2 τμήματος. Ίσως αυτά τα πρώτα χρόνια του δημοτικού, τα παιδιά να μην μπορούν να καταλάβουν απόλυτα τη σημασία των εκλογών και τα πενταμελή που προκύπτουν να μην συμβάλουν ιδιαίτερα στη λειτουργία και στην καθημερινότητα του σχολείου, αλλά η ενασχόλησή τους με αυτά επιτελεί σημαντικούς στόχους, όπως: να ενημερωθούν οι μαθητές για το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», να αναπτύξουν δεξιότητες διαλόγου και κριτικής θεώρησης των πληροφοριών που προσλαμβάνουν, να κατανοήσουν τη σημαντικότητα του «ανήκειν» σε ένα σύνολο, να αναζητήσουν την ταυτότητά τους μέσα στο σύνολο των συμμαθητών τους, να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας στην οποία ανήκουν.

Η εκλογική διαδικασία πραγματώθηκε με την παρουσίαση των υποψηφίων, την ύπαρξη εφορευτικής επιτροπής και ψηφοδελτίων, την κάλπη και τους ψηφοφόρους!

Η Κ.Ν. έγραψε στον προεκλογικό της λόγο: «Αγαπητοί συμμαθητές, μετά τα τόσα χρόνια που γνωριζόμαστε περιμένω την ψήφο σας ώστε να μπω στο πενταμελές συμβούλιο καθώς πιστεύω ότι είμαι ικανή να ασχοληθώ και να λύσω τα προβλήματα που σας απασχολούν σε σχέση με το σχολείο. Επίσης, θα σας εκπροσωπώ στους δασκάλους και τον διευθυντή του σχολείου μας, όποτε χρειαστεί»

ekloges