Εορτασμός των τριών Ιεραρχών

 Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου τιμήσαμε τη γιορτή των τριών Ιεραρχών στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Στη λειτουργία που πραγματοποιήθηκε από τον πατήρ Σωτήριο, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των μαθητών από τα τμήματα Β2 και Γ2, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων. Στη συνέχεια, έγινε, επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των αποθανόντων εκπαιδευτικών της περιοχής μας, αρτοκλασία και ευλογία της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ευχαριστούμε το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για την αρτοκλασία και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Τρεις Ιεράρχες

Με το χαρακτηρισμό «Τρεις Ιεράρχες» ονομάζονται τρεις σημαντικοί επίσκοποι του 4ου αιώνα μ.Χ., μια εποχή που μόλις που είχε αρχίσει να επικρατεί ο χριστιανισμός. Είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.3 ierarxes

Ο καθένας έχει ξεχωριστή γιορτή αλλά τους γιορτάζουμε και τους τρεις μαζί στις 30 Ιανουαρίου, γιατί είχαν πολλά κοινά γνωρίσματα.

Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες.Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. Ήταν και οι τρεις σοφοί και αγάπησαν τα γράμματα. Έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους αγαπούσε και τους εκτιμούσε.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών αποτελεί τη γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.

Το παράδειγμά τους είναι πάντα επίκαιρο, πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο όσα χρόνια και αν πέρασαν. Η προσφορά των τριών Ιεραρχών στην ανθρωπότητα είναι μοναδική. Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους λέμε Πατέρες. Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν ελληνικά. Πήραν φροντισμένη αγωγή από την οικογένειά τους και κυρίως από τις μητέρες τους, την Εμμέλεια, τη Νόνα και την Ανθούσα. Αγωνίστηκαν ασταμάτητα, προσευχήθηκαν αδιάκοπα και έζησαν ζωή ασκητική. Έτσι έγιναν οι πρωταθλητές της αρετής, της ευσέβειας, της αγιότητας αλλά και των γραμμάτων και της σοφίας.

Αυτούς τους τρεις λαμπρούς ανθρώπους του Χριστού ας έχουμε όλοι μας οδηγούς στη ζωή μας και προστάτες να κατευθύνουν τα βήματά μας.

 

 

RSS Feed Υπουργείου Παιδείας

Οι Επισκέπτες μας

1.png1.png0.png4.png0.png5.png
Σήμερα:72
Αυτόν τον μήνα:1906
Συνολικά:110405