Αγωγή Υγείας

«Διατροφή και υγεία»

Υπεύθυνοι Εκπ/κοί: Πασχαλίδου Σοφία

Δημητρακοπούλου Μαρία

 

 

 

1)   Χρονική διάρκεια ? τάξη

 

Ξεκινήσαμε το Γενάρη και παρουσιάσαμε τα συμπεράσματά μας τον Ιούνιο. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το δεύτερο τμήμα της πρώτης τάξης.

 

 

 

2)   Σκοπός του προγράμματος

 

Σκοπός του προγράμματος ήταν, μέσα από τη συμμετοχή των παιδιών, η κατανόηση της σωστής και υγιεινής διατροφής, η σημασία της για τη ζωή τους και η αλλαγή συμπεριφοράς στον τρόπο διατροφής των παιδιών και της οικογένειας.

 

 

 

3)   Δραστηριότητες

 

Τα παιδιά σ? όλη τη διάρκεια του χρόνου πειραματίστηκαν, ήρθαν σ? επαφή με οδοντίατρο, επισκέφθηκαν εργοστάσιο παραγωγής φυσικών χυμών και αναψυκτικών και το κυλικείο του σχολείου.

 

Στη διάρκεια του προγράμματος μας επισκέφτηκε οδοντίατρος η οποία μίλησε με τους μαθητές για την υγιεινή των δοντιών τους. Κατά την ημέρα αυτή, της δράσης, τα παιδιά άκουσαν ένα παραμύθι από την παιδίατρο, ζωγράφισαν μαζί τους εχθρούς και τους φίλους των δοντιών, είδαν μια βιντεοκασέτα και τέλος εξετάστηκαν και ενημερώθηκαν οι γονείς τους για την κατάσταση της οδοντοστοιχίας τους.

 

4)   Ανταλλαγή

 

Στην τάξη μας λειτούργησε δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία που η θεματολογία τους ήταν η υγιεινή διατροφή. Τα συμπεράσματά τους συχνά ταξίδεψαν μέσα στο σχολείο για πληροφόρηση και των άλλων παιδιών.

 

Στις δραστηριότητες πρέπει να αναφέρουμε και την επίσκεψή μας στο παλιό σχολείο των παιδιών το «Νηπιαγωγείο» όπου δανειστήκαμε για λίγο το κουκλοθέατρο και παίξαμε «τα ενζυμάκια».

 

5)   Κατασκευή

 

Τα παιδιά παίρνοντας αφόρμηση ένα παραμύθι που είχαμε διαβάσει στην τάξη κατασκεύασαν κολλάζ με εικόνες από τρόφιμα ταξινομημένα σε ομάδες. Ακόμα έφτιαξαν σουπλά με εικόνες τροφίμων που πρέπει ΄να προτιμούν, πλαστικοποιήθηκαν και τα κράτησαν για δική τους χρήση στο σπίτι.

 

6)   Δημιουργία

 

Τα συμπεράσματά τους, τις ζωγραφιές, τις έρευνές τους συγκεντρώθηκαν σ? ένα φάκελο και μοιράστηκε στο κάθε παιδί ξεχωριστά την ημέρα παρουσίασης του προγράμματος.

 

 

 

7)   Έκφραση

 

Τα παιδιά για τη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς ετοίμασαν ένα μικρό θεατρικό με θέμα: «Φρουτολαχανοθεραπεία».

 

Κρατούσαν από ένα πιάτο με φρούτα, λαχανικά και όσπρια και έστειλαν σ? όλους ένα μήνυμα για υγιεινή διατροφή.

  

Μαθητές και δάσκαλοι χάρηκαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και εύχονται την επόμενη σχολική χρονιά να τους δοθεί η ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι παρόμοιο.